Seliniotikanea.gr

Τα νέα του τόπου μας (Σέλινο - Πλατανιάς - Σφακιά)

Αγανάκτηση στο Σέλινο για τους εμβολιασμούς !

Κ.Υ.ΚΑΝΤΑΝΟΥ

Το μοναδικό Κέντρο Υγείας της περιοχής δεν συμπεριλήφθηκε ούτε στην δεύτερη φάση των εμβολιασμών κατά του covid-19 με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του δήμου να καλούνται να μετακινηθούν δεκάδες χιλιόμετρα για να κάνουν το εμβόλιο

Μεγάλη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Σέλινο σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, καθώς το Κέντρο Υγείας Καντάνου (το μοναδικό σε όλο τον Δήμο) περιμένει στο… ακουστικό του για να ενταχθεί στις επόμενες φάσεις εμβολιασμών. Προς το παρών όμως δεν γίνονται εμβολιασμοί στο Σέλινο, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον αρχικό Εθνικό επιχειρησιακό σχεδιασμό το Κ.Υ. Καντάνου (όπως και εκατοντάδες άλλα στη χώρα) συμπεριλαμβανόταν στην 2η φάση εμβολιασμών που με βάση το σχέδιο θα ριχνόταν στη μάχη κατά της πανδημίας από τις 5 Φεβρουαρίου.

 Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε τελικά με αποτέλεσμα δεκάδες ηλικιωμένοι Σελινιώτες που επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο, να χρειάζεται τώρα να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα για να θωρακιστούν από τον Covid-19. Έτσι αναγκάζονται να μεταβούν είτε στο Καστέλι Κισσάμου είτε στα Χανιά, γεγονός που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων καθώς η μετακίνηση ειδικά ηλικιωμένων  ανθρώπων είναι πολύ δύσκολη όσο και κουραστική, κάτι απόλυτα δικαιολογημένο από τη στιγμή που μιλάμε για ανθρώπους άνω των 75 ετών.

O λόγος της καθυστέρησης έναρξης των εμβολιασμών στο δήμο, όπως εξηγεί στα Σελινιώτικα Νέα ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καντάνου Ευτύχης Αλιγιζάκης είναι εξωγενής. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τον περιορισμένο αριθμό εμβολίων που παρέλαβε τελικά η Ε.Ε. και κατ’ επέκταση η χώρα μας από την Pfizer που ήταν η πρώτη εταιρία παγκοσμίως που κυκλοφόρησε το εμβόλιο. Η εταιρία έχει παραδώσει μέχρι τώρα λιγότερα εμβόλια σε σχέση με την αρχική συμφωνία, με αποτέλεσμα η διαδικασία να μείνει πίσω (καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η δεύτερη δόση όσων έχουν κάνει ήδη την πρώτη). Η περιορισμένη διαθεσιμότητα του εμβολίου της Pfizer επέβαλε στο Υπουργείο Υγείας την καθυστέρηση λειτουργίας πολλών εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι μέχρι και σήμερα λειτουργούν στη επικράτεια μόλις 300 περίπου σημεία από τα 1080 που έχουν ετοιμαστεί Πανελλαδικά για να εμβολιάσουν τον πληθυσμό.  

Βέβαια, πλέον η χώρα μας παραλαμβάνει εμβόλια και από την εταιρία Astra τα οποία ωστόσο δεν ενδείκνυνται για εμβολιασμούς ανθρώπων άνω των 65 ετών. Και αυτός είναι και ο λόγος που το Κ.Υ. Καντάνου δεν συμπεριλήφθηκε στην 2η φάση καθώς δεν θα μπορούσε να εξυπηρετούσε τις ανάγκες του πληθυσμού. Για αυτό άλλωστε και στα Χανιά στην 2η φάση (με το εμβόλιο της Astra) εντάχθηκαν μόλις δυο νέα σημεία (στη Σούδα και τον Ταυρωνίτη). Σύμφωνα με τον κ.Αλιγιζάκη ο οποίος κατανοεί απόλυτα την δυσαρέσκεια των κατοίκων για αυτή την ταλαιπωρία την οποία υπόκεινται, θεωρεί, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει και ο ίδιος μέχρι σήμερα, ότι η έναρξη των εμβολιασμών στο Σέλινο θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα ή το αργότερα στις αρχές Μαρτίου, όταν θα ξεκινήσει η τρίτη φάση.

μοιραστείτε το

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έντυπη έκδοση

Γίνετε συνδρομητές στην εφημερίδα μας