Seliniotikanea.gr

Τα νέα του τόπου μας (Σέλινο - Πλατανιάς - Σφακιά)

Νίκος Καλογερής: Αντί για διακινούμενες φήμες, ν’ ακούσουμε επιχειρήματα και ποσά για το Σέλινο…

Σε μια μεγάλη και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στα “Σελινιώτικα Νέα”, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, αναλύει τα περισσότερα από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Π.Ε.Χανίων. Από τον Β.Ο.Α.Κ. μέχρι και την πανδημία του κορωνοϊού, για την διαχείριση της οποίας αναπτύσσει τόσο τα συγκριτικά πλεονέκτημα που αφορούν την Κρήτη, όσο και τις παρατηρήσεις του για την εφαρμογή ορισμένων μέτρων. Ο ίδιος αναφέρεται ακόμη στο όραμα και τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ αναλύει κι ένα προς ένα το σύνολο των έργων, που εκτελούνται στα διοικητικά όρια εντός αλλά και πλησίον του Δήμου Καντάνου και Σελίνου.

Συνέντευξη στον Θανάση Παινεσάκη

Ποιος είναι ο απολογισμός της μέχρι σήμερα πορεία σας, ως Αντιπεριφερειάρχης Χανίων και όχι ως θεματικός που διετελέσατε τα προηγούμενα χρόνια;
Θέλω να ξεκαθαρίσω πριν ξεκινήσουμε ότι οι προσπάθειες μου για την προώθηση των σοβαρών θεμάτων των Χανίων, ασφαλώς και δεν άρχισαν από την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων που κατέχω τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Γνώριζα τα θέματα από τη θητεία μου στο Τεχνικό Επιμελητήριο, και τα εννιά περίπου χρόνια που είχα την ευθύνη για το Περιβάλλον και την Χωροταξία στην Κρήτη (τα τελευταία 5 χρόνια έχω και τα ζητήματα Ενέργειας) ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, μου δόθηκε η δυνατότητα να βοηθήσω ουσιαστικά για να «ξεμπλοκάρουν» και να προχωρήσουν πολλά από αυτά. Αναλαμβάνοντας τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων παρέλαβα έναν σχεδιασμό υπό υλοποίηση της ίδιας ουσιαστικά Περιφερειακής Αρχής, στη σύνταξη του οποίου συμμετείχα κι εγώ ως Περιφερειακός Σύμβουλος και Αντιπεριφερειάρχης όλα αυτά τα χρόνια, και βέβαια το πρόγραμμά μας με βάση το οποίο κατεβήκαμε στις εκλογές και τιμηθήκαμε για τρίτη συνεχόμενη φορά από την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας της Κρήτης.

Mακριά από μένα η παραφιλολογία για παιδιά και αποπαίδια…
Στο “ανάγλυφο” της Περιφερειακής Ενότητας, μοιράζετε ισομερώς η “πίτα” της Ανάπτυξης και αν όχι, πως αντιμετωπίζετε αυτή την συνθήκη;

Ο κυριότερος λόγος που με έκανε να συμπορευτώ από την πρώτη στιγμή  με τον Σταύρο Αρναουτάκη, ήταν το όραμά του αλλά και η μέχρι τότε διαδρομή του και τα πεπραγμένα του ως Δήμαρχος, Ευρωβουλευτής και Υπουργός, για ισόρροπη ανάπτυξη απ άκρου σ άκρο της Κρήτης. Αυτό εφαρμόσαμε όλα αυτά τα χρόνια, αυτό αναγνωρίστηκε από τους Κρητικούς σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, και επομένως από την τωρινή μου θέση δεν θα μπορούσα όχι να πράξω, αλλά ούτε καν να σκεφτώ διαφορετικά όσον αφορά στα Χανιά. Επομένως μακριά από μένα η παραφιλολογία για παιδιά και αποπαίδια που πολλές φορές καλλιεργείται από ορισμένους σκόπιμα και  ιδιοτελώς, είτε για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, είτε για να καλύψουν δικές τους παραλείψεις και ευθύνες. Κάθε περιοχή των Χανίων έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τις δικές της αναπτυξιακές δυνατότητες και αυτές ενισχύουμε, πάντοτε σε στενή συνεργασία με τη δημοτική αρχή και την τοπική κοινωνία. Λογικό είναι ασφαλώς ότι περιοχές που μειονεκτούν, και τέτοιες υπάρχουν σε όλους τους δήμους της ενότητας, μικροί απομακρυσμένοι οικισμοί που λόγω μεγέθους και απόστασης παρουσιάζουν προβλήματα βιωσιμότητας, να δέχονται αναλογικά περισσότερη φροντίδα από δήμους και περιφέρεια, για να διευκολύνουν τους κατοίκους να παραμείνουν στο τόπο τους και να μην ερημωθούν τα χωριά.

“Η διασύνδεση Μεγαλόπολη – Νοπήγεια βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης, και θα στηρίξει αποφασιστικά τα επόμενα χρόνια την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη διασύνδεση Αττικής – Ηρακλείου στην Κορακιά, ένα έργο με προϋπολογισμό άνω του 1 δις €, με την ολοκλήρωση του οποίου η κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών θα είναι εγγυημένη για τις τουλάχιστον επόμενες δεκαετίες”


Η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης, ήταν ένα θέμα που το διαχειριστήκατε και από το προηγούμενο πόστο που υπηρετήσατε. Οι Κρητικοί, πότε θα ξεκινήσουν επί της ουσίας να βλέπουν – καρπώνονται τα οφέλη αυτής της προσπάθειας και με ποιο τρόπο;
Εξακολουθώ να παραμένω αρμόδιος για τα ενεργειακά θέματα της περιφέρειας και δεν σας κρύβω ότι είμαι υπερήφανος γιατί στηρίξαμε από την αρχή αυτά τα μεγάλα έργα και σήμερα βλέπουμε οι προσπάθειές μας να αποφέρουν καρπούς. Η διασύνδεση Μεγαλόπολη – Νοπήγεια βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης, και θα στηρίξει αποφασιστικά τα επόμενα χρόνια την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη διασύνδεση Αττικής – Ηρακλείου στην Κορακιά, ένα έργο με προϋπολογισμό άνω του 1 δις €, με την ολοκλήρωση του οποίου η κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών θα είναι εγγυημένη για τις τουλάχιστον επόμενες δεκαετίες. Η διασφάλιση του ενεργειακού μας εφοδιασμού συνιστά σημαντικό κίνητρο για προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στο νησί μας, ενώ η αναμενόμενη εξάλειψη των εκπομπών των αερίων ρύπων από το κλείσιμο ουσιαστικά των  θερμικών μονάδων παραγωγής ρεύματος στην Κρήτη σε συνδυασμό με την πρόοδο στην ηλεκτροκίνηση, θα έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία και βελτίωση του φυσικού μας περιβάλλοντος. Έχει πλέον αποδειχθεί μέσα από έρευνες και μελέτες ότι το φυσικό μας περιβάλλον αποτελεί το σημαντικότερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα για μια βιώσιμη ανάπτυξη, που θα στηρίζει και δεν θα υπονομεύει το μέλλον των παιδιών μας. Οι διασυνδέσεις μπορούν επίσης να επιτρέψουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί μας αξιοποιώντας το πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό μας, ενώ η χρήση των ήδη θεσμοθετημένων εργαλείων, όπως η σύσταση ενεργειακών συνεταιρισμών και η δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού, δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στα οφέλη της  ηλεκτροπαραγωγής σε όλους τους πολίτες. Αναμένουμε για το σκοπό αυτό κάποια κίνητρα από πλευράς πολιτείας, όπως επίσης αναμένουμε το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ, ώστε να διαπιστώσουμε ότι πράγματι διασφαλίζει το ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον και τις προστατευόμενες περιοχές, που κινδυνεύουν από μεγάλες επενδυτικές προτάσεις που συνιστούν πραγματική απειλή για τον τόπο μας κυρίως εξ αιτίας των συνοδών τους έργων. (εκτεταμένο οδικό δίκτυο στα βουνά, γραμμές μεταφοράς, κατασκευές υποσταθμών κα). Τέλος θα αναφερθώ στις προσπάθειες της Περιφέρειας Κρήτης για την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, προσπάθειες που θα συνεχιστούν εντατικότερα στο μέλλον.
Είναι ολοφάνερο ότι ο Κρητικός Πρωθυπουργός της χώρας θέλει να συνδέσει την θητεία του με ένα τέτοιας πνοής και σημασίας έργο όπως είναι ο Β.Ο.Α.Κ., πλην όμως υπάρχουν καθυστερήσεις στις μελέτες, δεδομένου ότι λόγω του έντονου αναγλύφου πρόκειται για πολύ δύσκολο τεχνικά εγχείρημα.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει διακομματική συναίνεση για τον Β.Ο.Α.Κ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την Κρήτη, έχει μετατρέψει σε έργο – σημαία της, το νέο Βόρειο Οδικό Άξονα. Ποια είναι η “ουσιαστική εξέλιξη” από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, που επιβεβαιώνει ή διαψεύδει αυτή την κυβερνητική αυτή επιλογή;
Πράγματι πρόκειται για την σημαντικότερη υποδομή της Κρήτης, που πέρα από τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, ταυτόχρονα αποτελεί και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για μας. Υπάρχουν καθυστερήσεις και ευθύνες δεκαετιών, θεωρώ όμως ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει διακομματική συναίνεση στην ανάγκη υλοποίησής του και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Είναι ολοφάνερο ότι ο Κρητικός Πρωθυπουργός της χώρας θέλει να συνδέσει την θητεία του με ένα τέτοιας πνοής και σημασίας έργο, πλην όμως υπάρχουν καθυστερήσεις στις μελέτες, δεδομένου ότι λόγω του έντονου αναγλύφου πρόκειται για πολύ δύσκολο τεχνικά εγχείρημα. Επιπρόσθετα η εξίσωση έχει και πάρα πολλές συνθήκες που πρέπει να πληρούνται, όπως η αποφυγή υποβάθμισης κατοικημένων αλλά και τουριστικά ανεπτυγμένων περιοχών, σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στις προστατευόμενες περιοχές, όπως και στα διάσπαρτα μνημεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους.
“Για τα Χανιά το μεγάλο όφελος της πανδημίας είναι η ουσιαστική αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας, όχι τόσο για τον εξοπλισμό του, που με εξαίρεση τις νέες κλίνες ΜΕΘ είχε ξεκινήσει και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά κυρίως σε επίπεδο ετοιμότητας και παροχής υπηρεσιών υγείας, με συντονισμένες προσπάθειες διοίκησης, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των εργαζομένων”
Τέλος η επιλεγείσα λύση που θα μας την παρουσιάσει στο αμέσως επόμενο διάστημα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΥΠΕΜΕΤ, θα τεθεί σε διαβούλευση από τους φορείς αλλά και τους πολίτες της Κρήτης, οι οποίοι θα πρέπει να έχουμε ισχυρό λόγο όχι μόνον ως οι κατ εξοχήν καθημερινοί χρήστες του, αλλά και για το γεγονός ότι ως φαίνεται θα επωμισθούμε  σημαντικό βάρος για την αποπληρωμή και τη συντήρησή του. Τέλος θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι  χάρις στις συντονισμένες προσπάθειες όλων μας εδώ στα Χανιά, βουλευτών, αυτοδιοικητικών και λοιπών φορέων, με τη στήριξη του Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, έγινε αποδεκτό το αίτημά μας από τον Πρωθυπουργό αλλά και την ηγεσία του ΥΠΕΜΕΤ ( κ.κ. Καραμανλής και Κεφαλογιάννης),  και σήμερα μιλάμε για τον νέο ΒΟΑΚ που ερχόμενος από Σητεία δεν θα σταματά στα Χανιά αλλά θα καταλήγει στην Κίσαμο. Έναν άξονα που θα αναβαθμίζει όλες τις κάθετες διασυνδέσεις που καταλήγουν σ αυτόν, συντομεύοντας την πρόσβαση σε όλη την έκταση του δήμου σας, από το Ανατολικό Σέλινο μέχρι τα χωριά του Πελεκάνου στα δυτικά.
Διατηρώ επιφυλάξεις για την αυστηρότητα αλλά και την κάθετη εφαρμογή ορισμένων μέτρων

Πόσο ικανοποιημένος είσαστε από την διαχείριση της πανδημίας, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης όσο και Περιφερειακής Ενότητας;
Ο χειρισμός της πανδημίας έγινε κεντρικά από την κυβέρνηση και επομένως αυτή πιστώνεται ή χρεώνεται τις επιτυχίες ή και τις αποτυχίες αντίστοιχα. Μια γενική αποτίμηση είναι θετική για τη χώρα και ακόμα πιο θετική για την Κρήτη τουλάχιστον μέχρις σήμερα, γεγονός που επέτρεψε ένα περιορισμένο άνοιγμα του τουρισμού μας το περασμένο καλοκαίρι, ενώ αφήνει ελπίδες για μια μερική επαναφορά του την σεζόν που έρχεται λόγω της αναμενόμενης προόδου των εμβολιασμών. Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί και η ευλαβική τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Προσωπικά διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για την αυστηρότητα αλλά και την κάθετη εφαρμογή ορισμένων μέτρων, όπως αυτών που αφορούν την εστίαση (την διαχωρίζω από μπαρ, καφενεία, ή κέντρα διασκέδασης) ή το άνοιγμα του εμπορίου με κανόνες, ενώ δυσκολεύομαι να αποδεχτώ ότι η καθολική απαγόρευση του ψαρέματος και του κυνηγιού για παράδειγμα, αποτρέπει την  εξάπλωση της πανδημίας σε θάλασσες και σε βουνά, μέτρα που δεν έχουν ληφθεί με τέτοιο απόλυτο τρόπο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακυρώνει κατά την άποψή μου τις ίδιες τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος πέρυσι, που αναφέρθηκε στην ωριμότητα και την ευνομία των Ελλήνων πολιτών στην τήρηση των μέτρων. Εκτιμώ ότι αυτή η αλλαγή πρέπει να εξηγηθεί πιο πειστικά και με περισσότερα επιχειρήματα, δεδομένου ότι η αόριστη επίκληση των αποφάσεων των ειδικών δεν αρκεί για την κοινωνία που δοκιμάζεται. Κλείνοντας θα πω ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού, και να συνεχίσουμε να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας, γιατί ανεξάρτητα της προσωπικής μας άποψης, η έξαρση της πανδημίας μπορεί να λάβει χώρα πολύ αιφνιδιαστικά από ένα τυχαίο γεγονός και να γίνει σύντομα ανεξέλεγκτη, με δραματικές συνέπειες όχι μόνο στη σωματική και ψυχική μας υγεία, αλλά και στην παιδεία, και βέβαια στην σκληρά δοκιμαζόμενη οικονομία.
 
Υπάρχουν θέματα των Χανίων που δρομολογήθηκαν πιο γρήγορα μέσα από τις ευέλικτες διαδικασίες του covid-19  και θέματα που “κόλλησαν” λόγω κορωνοϊού;
Γενικότερα το όφελος είναι η αναγκαστική εισαγωγή της τεχνολογίας στη ζωή μας, είτε ως τηλεργασία, ως τηλεκπαίδευση, ως τηλεδιάσκεψη κλπ. και βέβαια ως υποκατάστατο της έλλειψης μετακίνησης και προσωπικής επικοινωνίας. Πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν εξοικείωση με το διαδίκτυο και τα τερματικά του, υποχρεώθηκαν να εκπαιδευτούν και μάλιστα εντατικά. Για τα Χανιά πιστεύω ότι το μεγάλο όφελος είναι η ουσιαστική αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας, όχι τόσο για τον εξοπλισμό του, που με εξαίρεση τις νέες κλίνες ΜΕΘ είχε ξεκινήσει και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά κυρίως σε επίπεδο ετοιμότητας και παροχής υπηρεσιών υγείας, με συντονισμένες προσπάθειες διοίκησης, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των εργαζομένων. Αναβαθμίστηκε κυρίως στα μάτια όλων των Χανιωτών ως μια δομή που πέραν της ιατρικής φροντίδας, δίνει ελπίδα και αισιοδοξία στον κόσμο. Μια δομή που χρειάζεται την καθολική μας στήριξη για να βελτιώνεται συνεχώς και να επιτελεί τον σημαντικό της ρόλο, μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις. Αντίστοιχα και η πρωτοβάθμια υγεία που πριν την πανδημία αντιμετωπιζόταν σας φτωχός συγγενής του συστήματος, αναβαθμίστηκε αρκετά και εκτός των καθημερινών της καθηκόντων παροχής υγείας, επωμίστηκε ευθύνες και στους ελέγχους αλλά και στους εμβολιασμούς, μειώνοντας την πίεση προς το Νοσοκομείο.


Έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αλλάζουν την εικόνα του Δήμου Καντάνου Σελίνου
Ποιό  είναι το “αποτύπωμα” της Περιφέρειας Κρήτης στο Δήμο Κανδάνου Σελίνου τα τελευταία χρόνια;
Αναφέρθηκα σε υποδομές περιφερειακής σημασίας όπως ο νέος ΒΟΑΚ που τα οφέλη του διαχέονται σε όλους μας. Επίσης ο οδικός άξονας Καλουδιανά – Τοπόλια που κατασκευάζεται στον όμορο Δήμο Κισάμου, θα αποτελέσει μια καλή εναλλακτική διαδρομή για το Σέλινο, κυρίως προς τα απομακρυσμένα ορεινά χωριά του πρώην Δήμου Πελεκάνου. Το τελευταίο μεγάλο έργο αποχέτευσης της Π.Ε. Χανίων, ο Βιολογικός Καθαρισμός της Παλαιόχωρας, εντάχθηκε το 2018 στο ΠΕΠ Κρήτης με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης και προϋπολογισμό 5,5 εκ. €, βάζοντας έτσι τέλος σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών. Το έργο είναι σε διαδικασία υλοποίησης από τον δήμο  Καντάνου – Σελίνου και αφορά στην κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) (περιοχών Παλαιόχωρας και Κουντούρας) δυναμικότητας 7.500 ισοδύναμων Κατοίκων , καθώς και αγωγών μεταφοράς, αντλιοστασίων, υποθαλάσσιου αγωγού εκβολής κ.α. Υπό συμβασιοποίηση είναι και το έργο που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου που στεγάζονται το Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ Καντάνου. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης και έχει  προϋπολογισμό 682.000€. Στις 25/1/2021 είχαμε μια ακόμα ένταξη έργου του δήμου Καντάνου – Σελίνου στο ΠΕΠ Κρήτης που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του Λυκείου Παλαιόχωρας με  προϋπολογισμό 420.000€.
Από την επίσκεψη του στο Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ της Καντάνου, στο οποίο θα εκτελεστούν σημαντικά έργα για την ενεργειακή τους αναβάθμιση…
Στο ΠΕΠ Κρήτης, με προϋπολογισμό 1 εκ. € εντάχθηκε το περασμένο καλοκαίρι και ένα σημαντικό έργο ύδρευσης του δήμου, που αφορά στην κατασκευή των έργων αξιοποίησης των νερών της γεώτρησης στη θέση «Κάστελλος», για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των οικισμών Σούγιας και Λιβαδά, καθώς και την ενίσχυση της ύδρευσης στον οικισμό Κουστογέρακου. Επίσης, το 2020 εντάχθηκε στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Κρήτης η χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Πελεκάνου, με προϋπολογισμό 285.000€. Μια ακόμα πρόσφατη και πολύ σημαντική χρηματοδότηση για τον δήμο Καντάνου – Σελίνου, αφορά στα έργα υπογειοποίησης των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στον οικισμό της Σούγιας. Το έργο εντάχθηκε με απόφαση Αρναουτάκη στο ΠΔΕ Κρήτης τον περασμένο Δεκέμβριο και έχει προϋπολογισμό 350.000€. Ο δήμος Καντάνου – Σελίνου επλήγη από τις θεομηνίες του 2019, με μεγάλο ύψος ζημιών δημοτικών και περιφερειακών υποδομών σε όλη του την έκταση. Η χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε για την αποκατάσταση των δημοτικών υποδομών από το ΠΔΕ Κρήτης ήταν στο ύψος των 8 εκ. €, με τα σχετικά έργα και μελέτες να υλοποιούνται από τον δήμο με ταχείς ρυθμούς. Αντίστοιχα πολύ μεγάλο ύψος πιστώσεων εξασφαλίστηκε για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης ζημιών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, και ήδη έχει εκτελεστεί μεγάλος όγκος έργων άμεσης αποκατάστασης επαρχιακού οδικού δικτύου, καθώς και καθαρισμού και αποκατάστασης της κοίτης των ποταμών και των ρεμάτων στον δήμο. Για το 2021 έχει προγραμματιστεί η εκπόνηση πολλών μελετών, καθώς και η δημοπράτηση και εκτέλεση 3  έργων οριστικής αποκατάστασης επαρχιακού οδικού δικτύου, προϋπολογισμού 5,9 εκ. €. Τέλος για την αποκατάσταση των θεομηνιών δημοπρατείται επίσης ένα ακόμα έργο προϋπολογισμού  3 εκ €, που αφορά σε στοχευμένες αποκαταστάσεις του επαρχιακού οδικού δικτύου, για τις οποίες απαιτήθηκε η εκπόνηση γεωτεχνικών μελετών, σε περιοχές των Δήμων Κανδάνου Σελίνου και Κισάμου.
Oι Σελινιώτες  πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Δήμαρχος ο κ. Περράκης όσο και οι συνεργάτες του, εργάζονται αθόρυβα και αποτελεσματικά για το καλό του τόπου τους και όχι για προσωπική προβολή ή δημιουργία εντυπώσεων…
Πέρα από τα έργα των θεομηνιών, σημαντικές παρεμβάσεις προβλέπονται και από τα έργα οδικής ασφάλειας, καθώς και από τα άλλα υπό εξέλιξη έργα συντήρησης και βελτίωσης στο επαρχιακό δίκτυο. Επίσης, υπό σχεδιασμό είναι και μια νέα μελέτη οδοποιίας για  ορισμένα προβληματικά τμήματα του επαρχιακού δρόμου Ταυρωνίτη – Παλαιόχωρα. Χρηματοδοτήσαμε επίσης τον Δήμο για παρεμβάσεις κυρίως με ασφαλτικά και στο δημοτικό οδικό δίκτυο, όπως για παράδειγμα στη Σκάφη, με προϋπολογισμό 300.000 €. Εδώ πρέπει να σημειωθεί, πως στον δήμο Καντάνου – Σελίνου αφορούν το σύνολο των παρεμβάσεων στους κάθετους επαρχιακούς οδικούς άξονες που ξεκινούν από τον βορρά και καταλήγουν στο Σέλινο, ακόμα και αν αυτές είναι έξω από τα στενά δημοτικά όρια. Έτσι λοιπόν, σημαντικά για τον δήμο είναι όλα τα έργα που εκτελέστηκαν και θα εκτελεστούν στον άξονα Βαμβακόπουλο – Αλικιανός – Σέμπρωνας, στον δρόμο από Ταυρωνίτη προς Παλαιόχωρα, ακόμα και τα έργα στον επαρχιακό άξονα προς Ελαφονήσι. Επίσης, στην ίδια λογική, σημαντικό γεγονός και για τον  δήμο Καντάνου – Σελίνου είναι η ένταξη του τμήματος Χανιά – Κίσαμος στην προαίρεση του διαγωνισμού παραχώρησης για την κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ. Ένα από τα μεγαλύτερα εγγειοβελτιωτικά έργα του νομού, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Λιμνοδεξαμενή του Ομαλού, επιτέλους ολοκληρώνεται με την επίβλεψη των υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Χανίων. Το έργο αυτό, που είχε πολλές και μακροχρόνιες καθυστερήσεις, θα δώσει λύση σε αρδευτικές ανάγκες της περιοχής. Για την αξιοποίησή του υπάρχει συνεργασία με τους δήμους Πλατανιά και Καντάνου – Σελίνου. Συγχρηματοδοτήσαμε με τον Δήμο τις προκαταρκτικές μελέτες για την δεύτερη λιμνοξεξαμενή Κουντούρας και τα συνοδά αντιπλημμυρικά έργα, βάσει των οποίων δόθηκε η χρηματοδότηση για την μεγάλη και ολοκληρωμένη μελέτη – παρέμβαση που σήμερα βρίσκεται στο τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας. Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Κανδάνου προϋπολογισμού 350.000 €, ενώ επίσης για την Κάνδανο εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 70.000 € για την εκπόνηση της μελέτης για την δημιουργία Θεματικού Μουσείου Ελιάς, μοναδικού στην Ελλάδα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανάδειξης της Αρχαίας Λισού, ύψους 300.000 € από το ΠΔΕ Κρήτης, ως τμήμα μάλιστα ευρύτερης παρέμβασης για την ανάδειξη συνολικά του Κοινού των Ορέων, του δικτύου δηλαδή των αρχαίων πόλεων του Σελίνου, μετά από μελέτη που συγχρηματοδοτήθηκε από την Π.Κ. και τον Δήμο Κανδάνου Σελίνου. Χρηματοδοτήσαμε επίσης την εξαγορά οικοπέδου για την διάσωση και ανάδειξη της αρχαίας Ελύρου. Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε από το ΠΔΕ την μελέτη για τις πεζοπορικές διαδρομές στον δήμο Κανδάνου-Σελίνου και προωθείται η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των δικτύων Σελίνου ύψους 180.000 € από την ΟΧΕ Περιοχών UNESCO. Στα αθλητικά θέματα στηρίξαμε τα σωματεία της περιοχής ενώ επενδύσαμε σημαντικά ποσά για την γηπεδική υποδομή στην Κάνδανο. Επίσης σημαντικά ποσά διατίθενται κάθε χρόνο ως χορηγία για την διεξαγωγή του Διεθνούς Τουρνουά Σκακιού Παλιόχωρας. Τέλος, από το ΠΕΠ Κρήτης χρηματοδοτείται ενιαία σε επίπεδο Κρήτης η μελέτη για την αναβάθμιση του μονοπατιού Ε4 που σε μεγάλο τμήμα του διασχίζει το Σέλινο.
Σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα αυτή του Σελίνου, υπάρχουν παράπονα ότι η Περιφερειακή αρχή, δεν συνδράμει στο μέτρο που θα ήθελαν οι φορείς της περιοχής, για την επίλυση ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Π.Ε.Χανίων. Τι απαντάτε;
Εκτιμώ ότι όσα έχω παραθέσει εν συντομία, απαντούν από μόνα τους στο παραπάνω ερώτημα. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά θα θέλαμε αντί για διακινούμενες φήμες να ακούσουμε επιχειρήματα και ποσά, όπως αυτά που σας ανέπτυξα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει όλα όσα πρέπει να γίνουν, και οι προσπάθειές μας δεν σταματούν ποτέ. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι η καλή συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμαρχο και τους ανθρώπους που στελεχώνουν την Δημοτική Αρχή. Όσοι θεωρούν ότι η Περιφέρεια χωρίς προσυνεννόηση με το δήμο πηγαίνει σε μια περιοχή και εκτελεί έργα, ασφαλώς έχει άγνοια των διαδικασιών. Ο δήμος σχεδιάζει το μέλλον και την ανάπτυξη της περιοχής του, και αυτός επιμελείται την εκπόνηση και την ωρίμανση των μελετών, ασχέτως πηγής χρηματοδότησης. Τα χρήματα συνήθως δεν φθάνουν για όλους, οι διαδικασίες ένταξης για χρηματοδότηση των έργων είναι συνήθως ανταγωνιστικές, με αποτέλεσμα οι άξιοι που έχουν προετοιμαστεί έγκαιρα και σωστά εντάσσουν συνήθως τα έργα τους. Δεν υπάρχει Δήμος όχι μόνο των Χανίων αλλά ολόκληρης της Κρήτης, που θα ζητήσει χρήματα από τον Περιφερειάρχη για εκπόνηση μελέτης ή ωρίμανση έργων, και να φύγει άπραγος. Θέλουμε ως Περιφέρεια, να υπάρχουν ώριμα έργα και μελέτες για να τα εντάσσουμε στα χρηματοδοτικά προγράμματα, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα χρήματα με τον καλύτερο τρόπο για τον τόπο μας, και παράλληλα να επιτύχουμε υψηλά ποσοστά απορρόφησης, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε επί πλέον χρηματοδότηση, είτε από εθνικούς είτε από Ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτή η αρχή που εφαρμόζει ο Περιφερειάρχης και η Περιφέρεια Κρήτης από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, είναι γνωστή προς όλους, και οι Σελινιώτες  πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Δήμαρχος ο κ. Περράκης όσο και οι συνεργάτες του, την αξιοποιούν στο έπακρο, εργαζόμενοι αθόρυβα και αποτελεσματικά για το καλό του τόπου τους και όχι για προσωπική προβολή ή δημιουργία εντυπώσεων.

μοιραστείτε το

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έντυπη έκδοση

Γίνετε συνδρομητές στην εφημερίδα μας